Search
یونس محمدی، مهاجر افغان و نامزد انتخابات پارلمان اروپا: باید برای ادغام سیاسی مهاجران تلاش کنیم
- Fahim Salahshour
- Oct 1, 2021
- 5 min read
یونس محمدی، مهاجر افغان و شهروند یونانی از سوی حزب سیریزا نامزد انتخابات پارلمانی اروپا بود. عکس از فیسبوک ی.م
یونس محمدی، مهاجر افغان و نامزد انتخابات پارلمان اروپا: باید برای ادغام سیاسی مهاجران تلاش کنیم
نویسنده واسع محسن نشر شده به : 27/05/2019 آخرین تغییرات : 28/05/2019
یونس محمدی، شهروند یونانی و افغان تبار، یک تن از نامزدان انتخابات پارلمان اروپا بود. او در یونان و محافل مدنی اروپا به دلیل فعالیتهایش در دفاع از حقوق مهاجران و پناهندگان شهرت و محبوبیت دارد. این شهرت سبب شد که احزاب مختلف سیاسی در یونان اعم از چپ و راست به او پیشنهاد کنند در لیست آنها خود را برای انتخابات اروپا نامزد کند اما او که اندیشههای حزب حاکم "سیریزا" ( ائتلاف چپ رادیکال) را از همه به خود نزدیکتر میدانست به دعوت این حزب پاسخ مثبت داد؛ اگر چه با اعلام نتایج در روز دوشنبه، یونس محمدی به پارلمان اروپا راه نیافت. یونس محمدی از ولایت غزنی افغانستان است اما قبل از مهاجر شدن از این کشور در ولایت بلخ زندگی میکرد. او در شهر مزارشریف در دانشکده طب دانشجو بود اما به دلیل سلطه طالبان بر این شهر در سال ١٩٩٧، تحصیلاتش را ناتمام گذاشت و ابتدا به پاکستان و سپس به ایران مهاجرت کرد. یونس محمدی بعد از تجربه مشقت بار زندگی مهاجران افغان در ایران، در سال ٢٠٠٠ تصمیم بازگشت به افغانستان را گرفت اما حین ورود به مرز افغانستان در هرات، طالبان او را به علت هزاره بودنش دستگیر و مدت ٢٨ روز زندانی کردند.
او بعد از رهایی از زندان طالبان دوباره به ایران رفت و از آنجا هم به ترکیه مهاجرشد. در ماه سپتمبر ٢٠٠١ یونس محمدی موفق شد با یک پاسپورت جعلی خود را به آتن، پایتخت یونان برساند و بلافاصله از این کشور پناهندگی درخواست کند. او در سال ٢٠٠۴ اجازه اقامت در این کشور را دریافت کرد و سپس چندین سال بعد در ماه دسمبر ٢٠١٨، به عنوان شهروند یونانی شناخته شد. یونس محمدی ۴٦ ساله است، ازدواج کرده و یک پسر و یک دختر دارد. مهاجر نیوز با یونس محمدی گفت وگو کرده است. - آقای محمدی، چه دلایلی باعث شد که شما خود را برای انتخابات پارلمانی اروپا نامزد کنید ؟
- در سال ٢٠٠١ وقتی من به یونان آمدم وضعیت مهاجران در این کشور خیلی بد بود. هیچگونه سیستم پناهندگی وجود نداشت و گذشته از آن، گروههای افراطی و فاشیستی، حتی در حضور پولیس، مهاجران را هدف حمله قرار میدادند. در چنین وضعیتی بود که من به فکر ایجاد اتحادیه مهاجران افغان افتادم تا به مردم یونان نشان دهیم که ما فقط بخاطر نان ولباس به این کشور نیامدهایم بلکه با فرار از خشونت جنگ در کشور ما، میخواهیم در اینجا هم در برابر خشونت بیایستیم. به زودی اتحادیه ما با سایر اتحادیه های مهاجران در یونان یکجا شد و اتحادیه مهاجران در یونان یا(Greek Forum of Refugees ) را تشکیل دادیم. در سال ٢٠١٦ من در بروکسل از میان ۴٠٠ نامزد، به عنوان نماینده فروم اروپا برای مهاجران (European Migration Forum) انتخاب شدم و از سال ٢٠١٥ تا ٢٠١٧ نیز عضویت هیأت مدیره پلاتفرم جوامع مدنی اروپا (European Civil Society Platform) را داشتم. همین اکنون من عضویت آژانس حقوق اساسی (Fundamental Rights Agency ) در اتحادیه اروپا دارم و این ها همه نشان میدهند که من بدون این که به گونه مستقیم فعالیت سیاسی داشته باشم، در مبارزات اجتماعی و به نحوی هم در مبارزات سیاسی نقش دارم. به همین دلیل بود که تعدادی از احزاب سیاسی یونان ، اعم از چپ و راست به من پیشنهاد کردند به نمایندگی از آنها خود را در انتخابات پارلمانی اروپا نامزد کنم. اما به دلیل نزدیکی و رابطه خوبی که من با حزب سیریزا ( ائتلاف چپ رادیکال ) داشتم- زیرا ین حزب همیشه از فعالیتهای ما در عرصه مهاجران از ما حمایت میکرد- نامزدی برای این حزب را پذیرفتم بدون این که عضو آن باشم.

یونس محمدی در کنار الکسی سیپراس، از رهبران حزب سریزا و نخست وزیر یونان هنگام کارزارهای انتخاباتی. عکس از فیسبوک ی.م.
- به عنوان نامزد پارلمان اروپا برنامه شما برای مهاجران چه بود ؟
- من به عنوان یک مهاجر قدیمی، معتقد هستم که مهاجران مشکلات خاص خود را دارند. به این معنی که هیچکسی، بدون دلیل خاصی کشورش را ترک نمیکند. مهاجرت امروز دلایل وابعاد گوناگونی دارد: جنگ، فقر و مهمتر از همه امروز تغییرات اقلیمی. من فکر میکنم اگر اروپا بخواهد با مشکل مهاجرت مقابله کند باید این مشکلات را در کشورهای مبدا مهاجران حل کند. بی دلیل نیست که تعداد زیادی از اتباع کشورهای افریقایی یا آسیایی میخواهند به اروپا مهاجرت کنند. این مهاجرتها وقتی متوقف خواهد شد که جنگ، فقر و بیکاری در این کشورها از میان برداشته شوند. بعد دیگر مساله مهاجرت هم مهاجرانیاند که همین اکنون در اتحادیه اروپا و مخصوصاً در کشورهای مرزی مانند ایتالیا، یونان و اسپانیا حضور دارند. ما برای حل مساله این مهاجران به یک راه حل جامع و مشترک اروپایی نیاز داریم. در بخش مهاجرت، من و حزب سیریزا به گونه جدی برای ادغام سیاسی مهاجران در یونان و در اتحادیه اروپا تاکید می ورزیم.
- شما در این انتخابات برنده نشدید، میتوانید توضیح بدهید که نتایج عمومی چه در یونان و چه در اتحادیه اروپا را چگونه ارزیابی میکنید ؟
- من آرزو داشتم در این انتخابات برنده شوم اما واقعیت آن است که احتمال کمی برای پیروزی من وجود داشت. با این حال تعداد آرای مناسبی به دست آوردم و از این بابت واقعاً خوشحالم.
نتایج انتخابات در یونان باعث شد که نفوذ احزاب راست افراطی کاهش یابد و در کنار آن احزاب سبز و لیبرال به آرای بیشتری دست پیدا کنند و جایگاه شان تقویت گردد. با این حال، با توجه به نتایج حزب سیریزا، نخست وزیر تصمیم گرفته به زودی در اواخر ماه جولای انتخابات زودرس برگزار کند.
در مورد اروپا هم ما شاهد آرای بیشتر برای احزاب سبز و چپ ها هستیم، اگرچه که وضعیت در فرانسه، ایتالیا و هنگری به شدت نگران کننده است.
نتایج انتخابات تازه اعلام شده و نتیجه گیری عمومی از وضعیت کمی زود است.
- چه پیامی به مهاجران از جمله مهاجران افغان دارید ؟
- من میخواهم به دو موضوع مهم اشاره کنم. من آرزو دارم مهاجران افغان به این نکته اساسی توجه کنند که آنها از افغانستان آمدهاند. افغانستان وطن آنهاست و نباید این نکته را فراموش کنند. من به خود اجازه نمیدهم درباره وضعیت سیاسی افغانستان چیزی بگویم به این دلیل که من در آنجا زندگی نمیکنم. اما این را تاکید میکنم تا جایی که ممکن است به حمایت از هموطنان مهاجرما ادامه خواهم داد.
مساله دیگر این که من از مهاجرانی که اینجا هستند میخواهم که فقط به گرفتن پناهندگی و سند اقامت قناعت و بسنده نکنند. با وجود مشکلات جدی، در اروپا فرصتهای زیادی برای آموزش، اشتغال، سیاست و سایر عرصهها وجود دارد. مهاجران باید تلاش کنند که در کشورهای میزبان مدغم شوند و خود را با فرهنگ این کشورها عیار کنند. این خیلی مهم است که مهاجران به اروپاییها نشان بدهند که آنها میتوانند مصدر کار و پیشرفت باشند.

یونس محمدی در جلسه بحث روی حقوق سیاسی مهاجران در شهر آتن که در اواخر می از سوی فروم مهاجران در یونان برگزار شده بود. عکس
Comments