top of page

گردهمایی در کردستان عراق: اسرائیل و عراق باید رابطه برقرار کنند

: منتشر شده در 25/09/2021 - 14:05: روزآمد شده در 25/09/2021 - 14:07

خانم سحر الطائی بیانیه پایانی همایش را خواند و خواستار برقراری روابط میان عراق و اسرائیل شد © Irna


متن توسط:ار.اف.ای

یک مرکز تحقیقات آمریکایی همایشی را در کردستان عراق برگزار کرد که هدف اصلی آن، تلاش در جهت عادی‌سازی روابط عراق و اسرائیل بود. اما دولت مرکزی بغداد این همایش را غیرقانونی دانسته است. حتی دولت خودمختار کردستان عراق نیز بعد از پایان نشست اعلام کرد که این همایش "بدون اطلاع و موافقت دولت اقلیم کردستان برگزار شده و به هیچ عنوان بیان کنندۀ موضع دولت اقلیم کردستان نیست". روز جمعه ۲۴ سپتامبر/۲ مهر، اندیشکدۀ نیویورکی موسوم به "مرکز ارتباطات صلح" (Center for Peace Communications)، همایشی را در شهر اربیل برگزار کرد.

به گفتۀ جوزف برود، پایه‌گذار اندیشکده، حدود ۳٠٠ نفر شیعه و سنی، از استان‌های بغداد، موصل، صلاح‌الدین، انبار، دیاله و بابل در این گردهمایی شرکت داشتند. بدین ترتیب هیچیک از استان‌های جنوبی چون بصره یا کربلا، نماینده‌ای به همایش نفرستاده‌اند.

جوزف برود که یک کارشناس آمریکاییِ است و به خاندان‌های یهودی عراق تعلق دارد، به خبرگزاری فرانسه گفت که شماری از نویسندگان، روشنفکران و رؤسای قبائل عراقی (عشایر) نیز حضور داشته‌اند.

یکی از مدیران اصلی "مرکز ارتباطات صلح" دنیس راس، دیپلمات کارکشتۀ آمریکایی است که سال‌ها در پرونده‌های گوناگون خاورمیانه فعال بوده است. وی در زمان اوباما هماهنگ‌کنندۀ امور مربوط به روابط آمریکا و ایران بود. او از دهۀ ۱٩٩٠ برای آشتی میان اعراب و اسرائیل کوشیده است. راس در عین حال هنگام حملۀ آمریکا به عراق (۲٠٠۳)، از مدافعان سرسخت این کار بود.

دوستی کردستان عراق و اسرائیل

در حالی که اقلیم کردستان عراق روابط نزدیکی با اسرائیل دارد، بغداد آن کشور را به رسمیت نمی‌شناسد. علاوه بر این، نفوذ جمهوری اسلامی ایران در بغداد، عامل تعیین‌کننده‌ای است که اجازۀ نزدیکی احتمالی دولت عراق به اسرائیل را نمی‌دهد. خبرگزاری ایرنا، به نقل از مصطفی کاظمی، نخست‌وزیر عراق، می‌نویسد: "مطرح کردن مفهوم عادی سازی روابط (با اسرائیل) از لحاظ قانون اساسی، حقوقی و سیاسی در عراق غیرقابل قبول و مردود است".

با اینحال، در بیانیۀ پایانی همایش اربیل آمده است: "ما خواهان ورود به پیمان ابراهیم هستیم و همان طور که امضاکنندگان این پیمان برقراری روابط سیاسی با اسرائیل را پذیرفته‌اند، ما نیز خواستار روابط عادی با اسرائیل هستیم".

پیمان ابراهیم که در زمان دونالد ترامپ امضا شد (۲٠۲٠)، عادی‌سازی روابط اسرائیل با امارات، بحرین، مراکش و سودان را شامل می‌شود.


خانم سحر الطائی، مدیر تحقیقات در وزارت فرهنگ عراق که در همایش شرکت داشت، بیانیۀ پایانی را قرائت کرد. او گفت: "هیچ نیرویی – داخلی یا خارجی – حق ندارد که مانع از اعلام خواستۀ ما شود".


پسر شیمون پرز – رئیس جمهور پیشین اسرائیل – نیز از طریق ویدئو پیامی خطاب به شرکت‌کنندگان در همایش فرستاد.


رهبران کردستان عراق پیوسته روابط خوبی با اسرائیل داشته‌اند. تاکنون چندین تن از آنان به اسرائیل سفر کرده و علناً خواستار برقراری روابط سیاسی میان عراق و اسرائیل شده‌اند.


در سال ۲٠۱۷، هنگامی که کردهای عراقی همه‌پرسی نافرجام خود را در مورد استقلال کردستان عراق برگزار کردند، یکی از معدود کشورهایی که از این اقدام حمایت کرد، اسرائیل بود.


اما در واکنش به خواسته‌ای که در همایش اربیل مطرح شد، دولت مرکزی بغداد اعلام کرد که این گردهمایی "غیرقانونی بوده و مطمئناً نمایندۀ افکار و عقاید مردم عراق نیست".

 
 
 

Comments


لیست اخبار روز
پیوند قلب خوک به انسان برای اولین بار!

Haculture

استعمار نو و مهندسی گرسنگی در افغانستان

Haculture

وقایع عجیب طبیعت که هیچ دلیل قانع کننده ای نداشتند

Haculture

افغانستان پس از مکزیک دومین کشور خطرناک برای خبرنگاران در ۲۰۲۱

Haculture

قدرتمندترین و قویترین ارتش های جهان در سال 2022 از نگاه گلوبال فایر پاور

Haculture

عفو بین‌الملل خواستار تحقیق درباره‌ی جنایت جنگی در افغانستان از سوی دادگاه کیفری شد

Haculture

نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره افغانستان

Haculture

ایران دلیل درگیری مرزی با افغانستان را عدم آشنایی مرزبانان طالبان خواند

Haculture

سازمان عفو بین‌الملل: شبکه حمایت از زنان در افغانستان از بین رفته است

Haculture

فرمان رهبر طالبان در مورد 'حقوق زنان' صادر شد

Haculture

کوچ اجباری ساکنان دایکندی با فشار طالبان

Haculture

نماینده پارلمان نیوزیلند برای وضع حمل با دوچرخه خود را به بیمارستان رساند

Haculture

Ny Logo test01.png

Abonner for oppdateringer

bottom of page